Ondernemen tijdens een pandemie het voelt soms alsof ik wil lopen met een weerstandsband die me terugtrekt.

Als ondernemer had ik echt het gevoel dat ik alles moest doen om mijn kop boven water te houden. Naast financiële stress was mijn lichaam constant in overlevingsmodus. Mentaal was het ontzettend zwaar, wat gaat mijn toekomst brengen, ik werd wakker en stelde me vaak de vraag wat doe ik fout, hoe lang kan ik dit blijven doen? Dit gaf me een enorm gevoel van falen.

In stilte heb ik afgezien en soms heb ik me ontzettend eenzaam gevoeld, ik ben er zeker van dat velen hetzelfde gevoeld hebben maar het voelt als taboe je mag er niet over praten want dan heb je niet voldoende veerkracht en ben je negatief.

Tussen al de chaos bleef er 1 ding altijd heel duidelijk, opgeven is geen optie. Ik ging opzoek naar meer financiële stabiliteit om mijn risico’s te beperken, did deed ik door meerdere bronnen van inkomsten te genereren dankzij mijn passies. Brand it Up had ik voor de pandemie opgericht, hier ligt de focus op het coachen van ondernemers en hen helpen een strategisch en esthetisch sterk merk te bouwen. Een jaartje geleden kwam Level Up erbij waar mijn focus ligt in het begeleiden van ondernemers, bedrijven en particulieren om in hun kracht te staan door het vergroten van hun veerkracht en verhogen van hun focus zonder de balans tussen werk en privé uit het oog te verliezen.

Of het nu gaat om het bereiken van meer economische zekerheid of stabiliteit, veel ondernemers, en mensen in het algemeen, zijn op zoek naar manieren om meerdere bronnen van inkomsten te hebben.

De opkomst van werk op afstand en freelance werk, evenals de mogelijkheden die het internet biedt als het gaat om het starten van een bedrijf, heeft een groot aantal nieuwe mogelijkheden geopend om geld te genereren – vanuit het comfort van je eigen huis en met een eenvoudige internetverbinding. Alles wat je nodig hebt is wat tijd, ideeën en een heleboel toewijding, zoals het geval is met alles waarin je wilt slagen.

Mensen die meerdere bronnen van inkomsten hebben, genieten over het algemeen veel voordelen, en als ondernemer wil ik er een aantal met je delen:

1. Het bereiken van financiële onafhankelijkheid

In het beginstadium van een nieuw bedrijf of onderneming is het meestal de oprichter die veel taken zelf op zich neemt. Naarmate de tijd verstrijkt, is het de bedoeling om secundaire taken beetje bij beetje te delegeren, zodat de leidinggevenden zich kunnen concentreren op de 20% van de taken die 80% van de resultaten zullen opleveren om het bedrijf op te schalen.

Het belangrijkste doel is om in staat te zijn om ja te antwoorden op de vraag: “Als ik er niet zou zijn, zou mijn bedrijf dan nog steeds geld genereren?” Dat is een uitstekende indicatie of je financieel onafhankelijk bent of niet.

Als je meerdere bronnen van inkomsten hebt, kom je een stuk dichter bij het financieel onafhankelijk worden.

2. Grotere stabiliteit en veiligheid

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je eerste bedrijf ontwikkeld genoeg is voordat je je gaat richten op een eventuele tweede bron van inkomsten. Ik denk echter dat het ook belangrijk is voor ondernemers om altijd ambitieus te zijn en te zoeken naar nieuwe bronnen van groei.

Het hebben van meerdere bronnen van inkomsten kan je risico verminderen om alles te verliezen. Als het bedrijf waaraan je al je inspanningen wijdt failliet gaat verliest je je enige bron van inkomsten, en sta je er plots met lege handen. Wanneer je over meerdere bronnen van inkomsten beschikt, wordt die zorg minder.

3. Sneller schalen

Je hebt waarschijnlijk wel eens de uitdrukking gehoord: “Rijkdom brengt rijkdom voort.” Het komt erop neer dat grotere hoeveelheden geld en inkomsten meer geld en ROI zullen aantrekken. Het hebben van meerdere bronnen van inkomsten zal je toelaten om een groter deel te investeren in zowel je primaire bedrijf als andere nieuwe bronnen van inkomsten. Kortom, je zult waarschijnlijk in staat zijn om sneller te schalen omdat het een opwaartse spiraal is.

4. Werken vanuit het comfort van je eigen huis

Met de opkomst van werken op afstand, is er de laatste tijd meer discussie over wat het beste is: werken in een kantoor of vanuit het comfort van je eigen huis. Dat is relatief, want beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Wat je mening ook is, als eigen baas beslis je zelf waar en wanneer je aan je bedrijf werkt. En wanneer je de toegenomen flexibiliteit van een ondernemer hebt, kan je voortdurend nieuwe kansen identificeert die niet beperkt zijn tot je geografische gebied.

5. Leef uw droomleven

Iedereen wil zijn droomleven leiden, maar niet iedereen is in staat om dat doel te bereiken. Als je slim bent en meer dan één bron van inkomsten beheert, dan heb je een reële kans om het droomleven te creëren dat je wilt. Hoe meer tijd en moeite je steekt in het opbouwen van je bronnen van inkomsten, hoe groter de kans dat je financiële vrijheid zult bereiken om het leven te leiden dat je wilt.

Je kunt besluiten om vrijer te investeren in je tijd en persoonlijke ontwikkeling, je kunt ervoor kiezen om door te gaan met het opbouwen van extra bronnen van inkomsten, of je kunt ervoor kiezen om de wereld rond te reizen en ervan te genieten met je gezin.

Klaar om te beginnen?

Houd in gedachten dat als je financiële vrijheid wilt bereiken en de wereld rond wilt reizen terwijl je elke maand de vruchten plukt van je meerdere bronnen van inkomsten, je ook bereid moet zijn de prijs van succes te betalen terwijl je naar dat doel toewerkt. Dat is het deel dat veel mensen van buitenaf niet zien: weinig slaap, hard werken en opofferingen.

Nu hoeft je enkel  nog te beslissen wat je wilt voor je leven en toekomst.